JADŁOSPIS

                                                                   01 października 2021r.

 

ŚNIADANIE

Pieczywo  z masłem, serem żółtym,

Ogórkiem konserwowym, szczypiorkiem,

( masełko(7)Chleb pszenno –  żytni na zakwasie naturalnym; Skł.: mąka pszenna(1), woda, mąka żytnia drożdże, sól(1),ser żółty (7), ogórek konserwowy(10)

 

Herbata z cytryną, kakao

(cukier, herbata „Lipton” z cytryną, mleko(7), kakao DecoMorreno,

 Kiwi,

 

OBIAD

Zupa barszcz z uszkami  i   jarzynami, 

( wywar warzywny, kości wp., czosnek,  marchew, pietruszka, seler (9), sól, pieprz, pietruszka zielona, por, sól, uszka z mięsem(1), buraki,)

 

Ziemniaki, ryba, mizeria,

(ziemniaki, ryba- filet z dorsza,jajka(3)  cebula, jogurt naturalny(7), bułka tarta(1), olej rzepakowy, ogórki,  sól morska, pieprz,)

 

Kompot  wieloowocowy,

( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )

 

PODWIECZOREK

Jabłecznik, herbata owocowa,

(mąka pszenna(1), masło(7), jajko(3))

 

Cyframi od 1 do 14 są zaznaczone  substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Alergeny numery : 1,3,4,7,9,10*

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane,  produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy