JADŁOSPIS

                                                                   04 października 2021r.

 

ŚNIADANIE

Pieczywo  z masłem, wędliną, „szynka wiejska”,

Pomidorem, sałatą, szczypiorkiem,

( masełko(7)Chleb pszenno –  żytni na zakwasie naturalnym; Skł.: mąka pszenna(1), woda, mąka żytnia drożdże, sól(1),

 

Herbata z cytryną, kakao

(cukier, herbata „Lipton” z cytryną, mleko(7), kakao DecoMorreno,

 Jabłka,

 

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem i  jarzynami, 

( wywar warzywny, porcja rosołowa, czosnek,  marchew, pietruszka, seler (9), sól, pieprz, pietruszka zielona, por, sól, makron literki(1),bazylia, pomidory)

 

Ziemniaki, jajko w sosie koperkowym,

(ziemniaki, jajka(3), jogurt naturalny(7), koper, mąka pszenna(1),  sól morska, pieprz,)

 

Kompot  wieloowocowy,

( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )

 

PODWIECZOREK

Pieczywo z masłem, miodem prawdziwym,

Herbata z cytryną,

(chleb(1), masło(7))

 

Cyframi od 1 do 14 są zaznaczone  substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Alergeny numery : 1,3, 7,9,*

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane,  produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy