JADŁOSPIS

                                                                   05 października 2021r.

 

ŚNIADANIE

Pieczywo  z masłem, pasta z sera białego,

Z jajkiem,  szczypiorkiem,

( masełko(7)Chleb pszenno –  żytni na zakwasie naturalnym; Skł.: mąka pszenna(1), woda, mąka żytnia drożdże, sól(1),ser biały(7), jogurt naturalny(7), jajka(3)

 

Herbata z cytryną, kawa zbożowa z mlekiem,

(cukier, herbata „Lipton” z cytryną, mleko(7), kawa „Kujawianka”- skł. Żyto, jęczmień, cykoria, prażony burak cukrowy(1),

Banan,

 

OBIAD

Zupa grysikowa z jarzynami, 

( wywar warzywny, porcja rosołowa, czosnek,  marchew, pietruszka, seler (9), sól, pieprz, pietruszka zielona, por, sól, kasza manna(1),)

 

Ziemniaki, fasolka po bretońsku,

(ziemniaki, fasola „Jaś”, pomidory, mięso wp.,olej rzepakowy, mąka pszenna(1), papryka słodka,  sól morska, pieprz,)

 

Kompot  wieloowocowy,

( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )

 

PODWIECZOREK

Jogurt truskawkowy, chrupki kukurydziane,

(jogurt naturalny(7))

 

Cyframi od 1 do 14 są zaznaczone  substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Alergeny numery : 1,3,7,9,*

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane,  produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy