JADŁOSPIS

                                                                   07 października 2021r.

 

ŚNIADANIE

Pieczywo  z masłem, dżemem,

Zupa mleczna z makaronem,

( masełko(7)Chleb pszenno –  żytni na zakwasie naturalnym; Skł.: mąka pszenna(1), woda, mąka żytnia drożdże, sól(1),mleko(7), makaron literki(1)

 

Herbata z cytryną, ,

(cukier, herbata „Lipton” z cytryną,

Mandarynka,

 

OBIAD

Zupa z brokułów z ziemiankami i jarzynami, 

( wywar warzywny, porcja rosołowa, czosnek,  marchew, pietruszka, seler (9), sól, pieprz, pietruszka zielona, por, sól, brokuły, jogurt naturalny(7),)

 

Kasza wiejska, gulasz wołowy, sałatka z ogórka, marchewki i cebuli,

(Kasza wiejska(1)mięso wołowe, ogórki konserwowe(10)marchewka, olej rzepakowy, mąka pszenna(1), papryka słodka,  sól morska, pieprz,)

 

Kompot  wieloowocowy,

( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )

 

PODWIECZOREK

Pieczywo mieszane z masłem, pasztetem drobiowym,

Pomidorem, szczypiorkiem,

( masełko(7)Chleb pszenno –  żytni na zakwasie naturalnym; Skł.: mąka pszenna  woda, mąka żytnia   drożdże, sól , (1),  Pasztet,  kasza manna z pszenicy(1), skrobia ziemniaczana,  seler(9), soja, olej rzepakowy, jajka(3),  może zawierać mleko, oraz gorczyce,

Herbata z cytryną,

(cukier, herbata „Lipton” z cytryną

 

 

Cyframi od 1 do 14 są zaznaczone  substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Alergeny numery : 1,3,7,9,10*

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane,  produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy