JADŁOSPIS

                                                                 03 styczeń 2022r.

 

ŚNIADANIE

Pieczywo  z masłem, wędliną- „szynka tradycyjna”

Pomidorem, szczypiorkiem, sałatą,

( masełko(7)Chleb pszenno –  żytni na zakwasie naturalnym; Skł.: mąka pszenna(1), woda, mąka żytnia , drożdże, sól, )

 

Herbata z cytryną, kakao

(cukier, herbata „Lipton” z cytryną, mleko(7), kakao DecoMorreno,

 Jabłko,      

 

OBIAD

Zupa żurek z ziemniakami i  jarzynami,

(wywar warzywny, porcja rosołowa,  marchew, pietruszka, seler (9),cebula, czosnek , sól, pieprz, pietruszka zielona, por, sól morska, żurek na zakwasie naturalnym(1),  jogurt naturalny(7))

 

Łazanki z kapustą i boczkiem,

(makaron- mąka pszenna(1), kapusta biała, boczek,  sól morska, pieprz,  )

Kompot  wieloowocowy,

( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )

 

PODWIECZOREK

Pieczywo mieszane z masłem,  miodem prawdziwym,

Herbata z cytryną,

( masło(7), chleb(1)

 

Cyframi od 1 do 14 są zaznaczone  substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Alergeny numery : 1,7,9,*

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane,  produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy