JADŁOSPIS

                                                                 10 styczeń 2022r.

 

ŚNIADANIE

Pieczywo  z masłem,

Parówki drobiowe z ketchupem i musztardą,

( masełko(7)Chleb pszenno –  żytni na zakwasie naturalnym; Skł.: mąka pszenna typ750(1), woda, mąka żytnia  typ720, drożdże, sól(1), Parówki Babuni: mięso wp. 93%, woda, przyprawy i ekstrakty zawierające seler, sól,  dekstroza, sub., Ketchup Pudliszki łagodny: pomidory, cukier, ocet, sól, skrobia kukurydziana, aromat naturalny, produkt może zawierać seler, Musztarda: woda, ocet, przyprawy, kurkuma, , gorczyca(10

 

Herbata z cytryną, kakao,

(cukier, herbata „Lipton” z cytryną, mleko(7), kakao DecoMorreno,

Banan,      

 

OBIAD

Zupa kminkowa z grzankami i  jarzynami,

(wywar warzywny, marchew, pietruszka, seler (9),cebula, czosnek , sól, pieprz, pietruszka zielona, por, sól morska, grzanki z chleba(1) )

 

Ziemniaki, jajko sadzone, surówka z selera i jabłka,  

(, jajka(3), olej rzepakowy, ziemniaki, seler(9), jabłko, jogurt naturalny(7) sól morska, pieprz,  )

Kompot  wieloowocowy,

( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )

 

PODWIECZOREK

Pieczywo z masłem, sałatka owocowa,

Herbata z cytryną,  

(chleb(1), masło(7), banan, kiwi, ananas, jabłko, mandarynki, )

 

Cyframi od 1 do 14 są zaznaczone  substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Alergeny numery : 1,3,7,9,*

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane,  produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy