JADŁOSPIS
16.09.2024 r.
ŚNIADANIE
Chleb kukurydziany i zwykły( zboża zawierające gluten, drożdże, ) z masłem(laktoza),” szynka z posad powału” pomidor, ogórek, , herbata z cytryną, kakao(laktoza)
Po śniadaniu jabłko,
OBIAD
Zupa ogórkowa z ryżem i jarzynami(wywar mięsno- warzywny, cebula, porcja rosołowa, skrzydło z indyka, czosnek, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, pietruszka zielona, )
Ziemniaki, pulpety z ryby (filet z dorsza, jajka,) w sosie(jogurt naturalny) koperkowym, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki sosem winegret,
Kompot wieloowocowy, ( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )
PODWIECZOREK
Smoothie owocowe(ananas, jabłko, banan), wafle ryżowe,
Pogubioną czcionką są zaznaczone substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane, produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Dzieci między posiłkami dostają, wodę niegazowaną,.
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie.
Dla dzieci z alergią pokarmową stosowane są zamienniki zgodnie z zaleceniami specjalisty.