JADŁOSPIS

                                                                   16.09.2024 r.

ŚNIADANIE

Chleb kukurydziany i zwykły( zboża zawierające gluten, drożdże, ) z masłem(laktoza),” szynka z posad powału” pomidor, ogórek,  , herbata z cytryną, kakao(laktoza)

 

Po śniadaniu jabłko,

 

OBIAD

Zupa ogórkowa z ryżem i jarzynami(wywar mięsno- warzywny, cebula, porcja rosołowa, skrzydło z indyka,  czosnek,  marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, pietruszka zielona,  )

 

Ziemniaki, pulpety z ryby (filet z dorsza, jajka,) w sosie(jogurt naturalny) koperkowym, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki sosem winegret,

Kompot  wieloowocowy, ( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )

 

 

PODWIECZOREK

Smoothie owocowe(ananas, jabłko, banan), wafle ryżowe,

 

Pogubioną czcionką są zaznaczone  substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane,  produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Dzieci między posiłkami dostają, wodę niegazowaną,.

Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie.

Dla dzieci z alergią pokarmową stosowane są zamienniki zgodnie z zaleceniami specjalisty.