JADŁOSPIS

                                                                   17.09.2024 r.

ŚNIADANIE

Chleb razowy  i zwykły( zboża zawierające gluten, drożdże, ) z masłem(laktoza),pasta z sera białego z rzodkiewką i szczypiorkiem, pomidorem, ogórkiem,  herbata z cytryną,

 

Po śniadaniu śliwka,

 

OBIAD

Zupa z brokułów makaronem muszelki i jarzynami(zboża zawierające gluten , jajka, wywar mięsno- warzywny, cebula, porcja rosołowa, skrzydło z indyka,  czosnek,  marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, pietruszka zielona,  )

 

Ziemniaki z koperkiem, sznycelki( jajka, bułka tarta,)  surówka z selera i jabłka, (jogurt naturalny,)

Kompot  wieloowocowy, ( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )

 

 

PODWIECZOREK

Chałka (zboża zawierające gluten) z masłem ,  mleko(laktoza)

 

Pogubioną czcionką są zaznaczone  substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane,  produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Dzieci między posiłkami dostają, wodę niegazowaną,.

Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie.

Dla dzieci z alergią pokarmową stosowane są zamienniki zgodnie z zaleceniami specjalisty.