JADŁOSPIS
17.09.2024 r.
ŚNIADANIE
Chleb razowy i zwykły( zboża zawierające gluten, drożdże, ) z masłem(laktoza),pasta z sera białego z rzodkiewką i szczypiorkiem, pomidorem, ogórkiem, herbata z cytryną,
Po śniadaniu śliwka,
OBIAD
Zupa z brokułów makaronem muszelki i jarzynami(zboża zawierające gluten , jajka, wywar mięsno- warzywny, cebula, porcja rosołowa, skrzydło z indyka, czosnek, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, pietruszka zielona, )
Ziemniaki z koperkiem, sznycelki( jajka, bułka tarta,) surówka z selera i jabłka, (jogurt naturalny,)
Kompot wieloowocowy, ( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )
PODWIECZOREK
Chałka (zboża zawierające gluten) z masłem , mleko(laktoza)
Pogubioną czcionką są zaznaczone substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane, produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Dzieci między posiłkami dostają, wodę niegazowaną,.
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie.
Dla dzieci z alergią pokarmową stosowane są zamienniki zgodnie z zaleceniami specjalisty.