JADŁOSPIS

                                                                   18.09.2024 r.

ŚNIADANIE

Chleb wiejski  i zwykły( zboża zawierające gluten, drożdże, ) z masłem(laktoza),wędlina- „szynka z liściem”, szczypiorkiem, papryką, , ogórkiem,  herbata z cytryną, kawa zbożowa(zboża zawierające gluten)

 

Po śniadaniu marchewka,

 

OBIAD

Zupa krupnik z ziemniakami i  jarzynami(zboża zawierające gluten  wywar mięsno- warzywny, cebula, porcja rosołowa, skrzydło z indyka,  czosnek,  marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, pietruszka zielona,  )

 

Pierogi ruskie(jajka, mąka – zboża zawierające gluten, laktoza, )  z cebulką i boczkiem,

Kompot  wieloowocowy, ( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )

 

 

PODWIECZOREK

Chleb wiejski  i zwykły( zboża zawierające gluten, drożdże, ) z masłem(laktoza), kabanos drobiowy, pomidor, szczypiorek, herbata rumiankowa,

 

Pogubioną czcionką są zaznaczone  substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane,  produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Dzieci między posiłkami dostają, wodę niegazowaną,.

Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie.

Dla dzieci z alergią pokarmową stosowane są zamienniki zgodnie z zaleceniami specjalisty.