JADŁOSPIS

                                                                   19.09.2024 r.

ŚNIADANIE

Chleb wieloziarnisty  i zwykły( zboża zawierające gluten, drożdże, ) z masłem(laktoza),jajecznica na masełku, szczypiorkiem, pomidorem,  ogórkiem,  herbata z cytryną, kawa inka,(zboża zawierające gluten)

 

Po śniadaniu gruszka,

 

OBIAD

Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym i  jarzynami(zboża zawierające gluten  wywar mięsno- warzywny, cebula, porcja rosołowa, skrzydło z indyka,  czosnek,  marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, pietruszka zielona,  )

 

Kasza wiejska( zboża zawierające gluten,) bitki wołowe, buraczki,

Kompot  wieloowocowy, ( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )

 

 

PODWIECZOREK

Bana polany jogurtem naturalnym,(laktoza), posypany gorzka czekoladą,

 

Pogubioną czcionką są zaznaczone  substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane,  produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Dzieci między posiłkami dostają, wodę niegazowaną,.

Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie.

Dla dzieci z alergią pokarmową stosowane są zamienniki zgodnie z zaleceniami specjalisty.