JADŁOSPIS
19.09.2024 r.
ŚNIADANIE
Chleb wieloziarnisty i zwykły( zboża zawierające gluten, drożdże, ) z masłem(laktoza),jajecznica na masełku, szczypiorkiem, pomidorem, ogórkiem, herbata z cytryną, kawa inka,(zboża zawierające gluten)
Po śniadaniu gruszka,
OBIAD
Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym i jarzynami(zboża zawierające gluten wywar mięsno- warzywny, cebula, porcja rosołowa, skrzydło z indyka, czosnek, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, pietruszka zielona, )
Kasza wiejska( zboża zawierające gluten,) bitki wołowe, buraczki,
Kompot wieloowocowy, ( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )
PODWIECZOREK
Bana polany jogurtem naturalnym,(laktoza), posypany gorzka czekoladą,
Pogubioną czcionką są zaznaczone substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane, produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Dzieci między posiłkami dostają, wodę niegazowaną,.
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie.
Dla dzieci z alergią pokarmową stosowane są zamienniki zgodnie z zaleceniami specjalisty.