JADŁOSPIS

                                                                   20.09.2024 r.

ŚNIADANIE

Chleb słonecznikowy  i zwykły( zboża zawierające gluten, drożdże, ) z masłem(laktoza), powidłem śliwkowym, płatki jaglane z mlekiem(laktoza),  herbata z cytryną,

 

Po śniadaniu arbuz,

 

OBIAD

Zupa barszcz czerwony z grochem „Jaś” i  jarzynami( wywar mięsno- warzywny, cebula, porcja rosołowa, skrzydło z indyka,  czosnek,  marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, pietruszka zielona,  )

 

Makron świderki(zboża zawierające gluten, jajka) z musem jabłkowym i cynamonem,

Kompot  wieloowocowy, ( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )

 

 

PODWIECZOREK

Budyń o smaku waniliowym,(mleko-laktoza, gluten), musem malinowym, wafle kukurydziane,

 

Pogubioną czcionką są zaznaczone  substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane,  produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Dzieci między posiłkami dostają, wodę niegazowaną,.

Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie.

Dla dzieci z alergią pokarmową stosowane są zamienniki zgodnie z zaleceniami specjalisty.