JADŁOSPIS
20.09.2024 r.
ŚNIADANIE
Chleb słonecznikowy i zwykły( zboża zawierające gluten, drożdże, ) z masłem(laktoza), powidłem śliwkowym, płatki jaglane z mlekiem(laktoza), herbata z cytryną,
Po śniadaniu arbuz,
OBIAD
Zupa barszcz czerwony z grochem „Jaś” i jarzynami( wywar mięsno- warzywny, cebula, porcja rosołowa, skrzydło z indyka, czosnek, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, pietruszka zielona, )
Makron świderki(zboża zawierające gluten, jajka) z musem jabłkowym i cynamonem,
Kompot wieloowocowy, ( agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, truskawka, wiśnia, śliwka, malina, )
PODWIECZOREK
Budyń o smaku waniliowym,(mleko-laktoza, gluten), musem malinowym, wafle kukurydziane,
Pogubioną czcionką są zaznaczone substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, płatki owsiane, produkty z mięsa itp.) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Dzieci między posiłkami dostają, wodę niegazowaną,.
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie.
Dla dzieci z alergią pokarmową stosowane są zamienniki zgodnie z zaleceniami specjalisty.